Μια Ασώματη Πανδημία

Στην Ανατολή λένε ότι το σώμα είναι ο ναός του πνεύματος.

Στην σύγχρονη κοινωνία εκπαιδεύουμε με ζήλο το μυαλό με ενα σώμα καθισμένο και ακίνητο.

Πώς έχει επηρεάσει η σωματική αδράνεια την υγεία του πλανήτη ;

Κλείνουμε σχεδόν τα 3 χρόνια απο το πρώτο Λοκντάουν.

Φράσεις όπως
” πονάω αλλα δεν ξέρω ακριβώς που και γιατί”,

“ψυχολογικό θα είναι” ,

“κληρονομικό είναι ,το είχε και η μάνα μου”

“μια μου έρχεται ο πόνος , μία μου φεύγει ” ακούγαμε πολύ συχνά και πρίν την πανδημία.

Tόσο συχνά που πλέον θεωρείται φυσιολογικό, να μην γνωρίζουμε και να μην αφουγκραζόματε το σώμα μας .Άλλωστε αυτη την ευθύνη την έχουμε αναθέσει – με μεγάλη ανακούφιση – στην επιστήμη της κλασσικής ιατρικής .Γιατι να ασχοληθούμε εμείς με το σώμα μας απο την στιγμή που η επιστήμη φαινεταί να το γνωρίζει πολύ καλά ;

Διαβάζουμε βιβλία για το πώς θα τρώμε , για το πώς θα κάνουμε έρωτα , για το  πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και επιβάλουμε αυτές τις πρακτικές στο σώμα μας χωρίς να έχουμε σύνδεση με το τι συμβαίνει μέσα μας και αν όντως μας χρειάζεται αυτή η πρακτική.

Τα πανεπιστήμια εκπαιδεύουν το μυαλό ενώ προωθούν την ακινησία ,και κατα συνέπεια,  την αδράνεια και τον εκμηδενισμό του σώματος . Καθόμαστε , κυριολεκτικά , ακίνητοι για ημέρες , μήνες , χρόνια σε καθιστές εργασίες που αγνοόυν τις ανάγκες του σώματος.

 Μέσα απο το σώμα μπορούμε να νιώσουμε το έδαφος , τον αέρα , την θερμοκρασία , την ενέργεια , την ζωή .Το σώμα είναι το θεμέλιο και μέσα απο αυτό , αποκτά μορφή η αλήθεια της ζωής μας .

Χωρίς το σώμα να ενοποιεί και να γειώνει την υπαρξή μας, καταλήγουμε κατακερματισμένοι.

Γινόμαστε Ασώματοι.

Καθισμένοι, ή όρθιοι, υπέρογκες ώρες – μέρες – χρόνια , καταπιέζουμε την ζωτικοτητά μας , γινόμαστε μηχανές και εύκολα μεταχειριζόμενοι .

Ο προσωπικός μας σωματικός αφουγκρασμός ,και συνεπώς και άποψη , έχει χαθεί.

Κάνουμε μια απότομη κίνηση , πονάμε, αλλα ρωτάμε τον γιατρό, την γυμνάστρια και οποιον άλλον έχουμε βαφτίσει ¨ειδικό¨να μας πεί τι πάθαμε.Γιατί εμείς δεν το νιώσαμε, γιατι η σύνδεση με το σώμα μας έχει χαθεί.

Η υποτίμηση του σώματος έχει εδραιωθεί με μεγάλη σιγουριά απο δηλώσεις όπως ” όλα είναι θέμα μυαλού” ” θέμα διαχείρισης θυμού” ή ” θέμα ψυχολογίας”.

Έχουμε διδαχθεί απο την κοινωνία ότι μπορούμε να ελέγχουμε το σώμα απο το μυαλό, το οποίο θεωρείται μακράν ανώτερο. Αλλά το σώμα έχει την δικιά του ευφυϊα , του οποίου τα μυστήρια, το μυαλό έχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσει για να κατανοήσει.

Το ότι έχεις αγχος δεν περνάει καν απο το μυαλό , ότι το  σώμα έχει αρρωστήσει απο τις άπειρες ώρες που κάθεται σε μιά καρέκλα, αλλα απο το ότι ¨εσυ δεν διαχειρίζεσαι σωστά την ψυχολογία σου” ενω αν κάποιος διαχειρίζεται το στρές ,αλλα έχει βγάλει όγκους ή κάποιο άλλο σωματικό πρόβλημα (όπως πίεση κτλ) ,θεωρείται ότι του ¨έτυχε”, ότι είναι κληρονομικό κ.ο.κ.

Παράλληλα με τις κοινωνικές νορμαλιτέ ,έρχονται πολλές θρησκείες να εκμηδενίσουν το σώμα με το να το περιγράφουν εως την πηγή όλων των δεινών ,και άλλες να λένε ότι το σώμα είναι μια ψευδαίσθηση ή μικρής σημασίας .

Παράλληλα οι ιατρικές πρακτικές αντιμετωπίζουν το σώμα μηχανικά , σαν να αποτελέιται απο μέρη που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ,ενώ ο κλάδος της ψυχοθεραπείας αγνοεί εντελώς τον ρόλο του σώματος στην ψυχική υγεία .

Ο υποβιβασμός του φυσικού σώματος είναι μια πολιτισμική πανδημία για την οποία δεν υπάρχει απλή θεραπεία.

Κανένα χάπι ή χημικό σκεύασμα δεν μπορεί να θεραπεύσει ένα σύστημα τόσο κατακερματισμένο, ακινητοποιημένο, εκμηδενισμένο και βαθιά τραυματισμένο .

Το πολύ πολύ να λειτουργήσουν οι φαρμακευτικές θεραπείες εως παυσιπονα – που νεκρώνουν ακόμα περισσότερο τις αισθήσεις – για να μην νιώθουμε τον πόνο αυτων των χρόνιων κακοποιήσεων , και φυσικά όταν η δράση του ναρκωτικού φύγει ο πόνος επιστρέφει και πολύ συχνά σε χειρότερη μορφή.

Το σώμα είναι ο ναός μέσα στον οποίο κατοικεί το πνεύμα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αρχίσουμε να του φερόμαστε οπως του αξίζει.

Το σώμα για το πνέυμα είναι ότι ο πλανήτης για τον πολιτισμό .

Μόνο με το να θεραπεύσουμε ουσιαστικά και στην ολοτητά του , το υλικό σώμα , θα μπορέσει να θεραπευτεί το πνεύμα και ο πολιτισμός του .

*Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που επαναφέρει την σωματική επίγνωση και την συνδεσή μας με το φυσικό σώμα είναι η τακτική πρακτική της Χάθα Γιόγκα.

Σύνθεση κειμένου:

Κωνσταντίνα Ψιμούλη

Καθοδηγήτρια Χάθα Γιόγκα

Previous
Previous

Η Σημασία της Σελήνης στην Αποτοξίνωση

Next
Next

Mudras