Διατροφή και Κοινωνία – Ανάληψη Ευθύνης

My Daily Retreat - Nutrition

Ως άνθρωποι συνηθίζουμε να αποδίδουμε την ευθύνη της υπαρξής μας και της υγείας μας , σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Όταν κάτι πάει στραβά, η πλειοψηφία θα κατηγορήσει, ως αιτία των δεινών τους, κυβερνήσεις, γιατρούς, δασκάλους, γκουρού, και θεούς.

Εκθειάζουμε και μετα Λιντσάρουμε. Λατρεύουμε και μετά φθονούμε.

Βρίσκουμε Ήρωες για να δικαιολογήσουμε την δικιά μας απραξία και παραίτηση, και όταν οι Ήρωες , Θεοί , Κυβερνήσεις , Δάσκαλοι , Γκουρού και Γιατροί δεν φανούν αντάξιοι των προσδοκιών μας , τους λιθοβολούμε με μεγάλη ευκολία.

Είναι ευκολότερο να αλλάξεις κάποιου την θρησκεία παρά την διατροφή
— Margaret Mead , anthropologist

Η Μάργαρετ Μίντ , διάσημη ανθρωπολόγος είχε δηλώσει ότι :

“Είναι ευκολότερο να αλλάξεις κάποιου την θρησκεία παρά την διατροφή”

 Μας είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε σε έναν σωτήρα, σε μια φιλοσοφία , στα ωραία καθησυχαστικά λόγια , σε μια ψυχοθεραπεία , στην μαγεία ή στα ζώδια, παρά να κάνουμε προσπάθεια οι ίδιοι σε καθημερινό πρακτικό επίπεδο , αλλάζοντας συνήθειες και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας και φυσικά της ζωής μας.

 Στην περίπτωση της υγείας πόσες φορές έχουμε δει ασθενείς να προτιμούν να κάνουν ριψοκίνδυνα χειρουργεία, παρά να ακολουθήσουν πιο φυσικές και μακροπρόθεσμες θεραπείες όπως αλλαγή στην διατροφή τους και στην άσκηση τους.

 

Όμως.., γιατί έχουμε τέτοιο βαθμό παραίτησης ;

Γιατί δεν πιστεύουμε ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας ;

Απο που προκύπτει αυτη η έλλειψη εμπιστοσύνης, που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας ;

Surgery

Ξυπνάμε μια μέρα άρρωστοι. Πάμε σε γιατρούς – επιστήμονες , ακολουθώντας την έκφραση -πανάκεια-  : “ ότι πει ο Γιατρός ”. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι ο Γιατρός δεν ξέρει να μας πεί τι ακριβώς έχουμε, και καταφεύγουν σε διαγνώσεις όπως : “ Φταίει το άγχος και η κακή ψυχολογία” ή “ειναι χρόνια ασθένεια και θα πρέπει να παίρνεις μια ζωή φάρμακα” .

Λατρεύουμε μια ακριβοπληρωμένη επιστήμη που δεν μας θεραπεύει ουσιαστικά, και εχουμε δεχτεί τις χρόνιες και ανίατες ασθένειες, εως μέρος της ζωής μας και εως το αναπόφευκτο.

Μέσα σε αυτη την κοινωνική αποδοχή και παραίτηση, δεχόμαστε εως θεραπεία χημικά φάρμακα που ανακουφίζουν προσωρινά απο τον πόνο, και ριψοκίνδυνες παρεμβατικές μεθόδους, με χιλιάδες παρενέργειες. Δεχόμαστε ότι κάποια πράγματα είναι : “να μην σου τύχουν” ταϊζοντας το τέρας ενοχής που κουβαλάμε απο μικρή ηλικία, ότι για κάποιο λόγο μας έτυχε αυτο εως τιμωρία για κάτι που κάναμε.

Αν η εκθειασμένη επιστήμη δεν μπορεί να μας σώσει τότε καταφεύγουμε σε θρησκείες, πνευματικούς, γκουρού, εξορκισμούς και μάγους.

Μόνο μέσω μιας δίαιτας χωρίς βλέννα ,μπορούμε να περιμένουμε να εξαλείψουμε τη συσσώρευση αποβλήτων και εμποδίων που εναποτίθενται στους ιστούς του σώματος, κατά τη διάρκεια μιας ζωής λανθασμένης διατροφής.
— Arnold Ehret - Naturopath
Arnold Ehret - Naturopath

Arnold Ehret - Naturopath

Ωστόσο , αν και οι παραπάνω αντιδράσεις είναι οι πιο συνηθισμένες απο την πλειοψηφία της ανθρώπινης κοινωνίας , υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όταν η υγεία τους φτάσει στα όρια, κάτι ξυπνά μέσα τους και αρχίζουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υγείας τους και της ζωής τους, σταδιακά και με πέισμα .

 Σε αυτούς τους ανθρώπους ενεργοποιείται αυτη η μικρή φλογίτσα που υπάρχει μέσα σε όλους μας , και μας λέει , σιγανά ή φωνάζοντας : “ Υπάρχει κάτι καλύτερο απο αυτο που γνωρίζω και βιώνω αυτή την στιγμή”

Έτσι αυτοι οι άνθρωποι ακούγωντας αυτη την εσωτερική τους δύναμη και πίστη , μπορούν να συγκεντρωθούν και να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες για να βελτιώσουν την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους.

 Χρησιμοποιούν την πνευματικότητα , όχι σαν δεκανίκι, όχι εως αποδιοπομπαίο τράγο ή εως άλλοθι, αλλα εως καθημερινή προσωπική βαθιά πρακτική για να βελτιώσουν το μέσα τους.

Υπάρχει διαφήμιση που λέει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) δεν προκαλείται απο τις τροφές, προτείνοντας μαγικές, εύκολες και γρήγορες θεραπείες. Μάλιστα , στο τέλος της διαφήμισης δείχνει μια γυναίκα που «είχε» IBS να απολαμβάνει την πίτσα της άφοβα !

Αυτό δεν σημαίνει ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο αλλα ότι ο κόσμος προτιμά μαγικές και βραχύχρονες θεραπείες παρά να κάνει προσωπική προσπάθεια να αλλάξει τις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες.

Ολόκληρο το μάρκετινγκ βασίζεται πάνω σε αυτη την συνθήκη του “ ότι θέλει ο κόσμος – πελάτης”.

Ο κόσμος όμως που έχει καταλάβει ότι υπάρχει κάτι πολύ καλύτερο για αυτούς, απο αυτη την πελατειακή – εμπορική “υγεία”, ξέρουν ότι ΜΟΝΟ με αλλαγές στην καθημερινοτητά τους θα βελτιωσούν και θα δωσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να βιώσουν τα ασσύληπτα επίπεδα ευρωστίας (ασσύληπτα για τον σύγχρονο ανθρωπο) που προσφέρει η φύση, πέρα απο τα χημικά πρωτόκολλα, τα μαγικά χάπια και τις πρακτικές του ενός λεπτού.

Natural Nutrition

Ήδη , ανα τον κόσμο, υπάρχουν πολλές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί ΠΛΗΡΩΣ απο τις δήθεν ανίατες ασθένειες , όπως αυτοάνοσα , καρκίνους και ψυχικές διαταραχές, με το να αλλάξουν καθ’ ολοκληρίαν την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Το Παράδειγμα αυτων των ανθρώπων ενώ θα έπρεπε να απασχολήσει πολύ σοβαρά την επιστημονική κοινότητα , αντιθέτως, η υπερτιμημένη επιστήμη, αντιμετωπίζει την περίπτωση τους εως θαύμα ή εως ψέμα ,οδηγώντας τους ανθρώπους, και οπαδούς της, που δεν μπορεί να θεραπεύσει , στον φαύλο κύκλο : απο την Ιατρικη στην Θρησκεία ,τα ενεργειακά και σε αλλα άϋλες -μη όρατες- πρακτικές.

Φυσικά, οπως προαναφέρθηκε ,  η επιστήμη στην ουσία υπηρετεί τα θέλω του πλήθους που δεν ζητάει ουσιαστικές θεραπείες αλλα μαγικά χάπια και εύκολες και γρήγορες μεθόδους .

Η ζήτηση διαμορφώνει το τι έρευνες θα γίνουν ,μιας και ο τομέας της υγείας είναι μια υπηρεσία που έχει μέσα της και το κομμάτι το εμπορικό και φυσικά και το οικονομικό .

Για να γινει πιο ξεκάθαρο  : ποτέ δεν θα χρηματοδοτηθεί μια έρευνα για το πως τα φρούτα θεραπεύουν τον καρκίνο , γιατι πολύ απλά απο αυτη την έρευνα δεν θα προκύψει να πουληθεί κάποιο προϊον . Αυτο θα γίνει μονο αν εμφανιστεί κάποιος Κροίσος Μανάβης να χρηματοδοτήσει την ερευνα, ετσι ωστε να πουλήσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά ( πράγμα πολύ απίθανο μιας και μιλάμε για κεφάλαια πολλών εκκατομυρίων και πολύ απίθανο , επίσης, ενας μανάβης να έχει την γνώση που χρειάζεται για να επενδύσει σε κάτι τέτοιο ).

 

Εκεί που έχουν αρχίσει να συμβαίνουν αργες αλλα αισιόδοξες αλλαγές ,είναι στην επιστήμη της διατροφολογίας . Οι έρευνες πάνω στην διατροφή δεν μπορούν πλέον να κρύψουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αφθονα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα κορεσμένα ζωϊκά λίπη απο κρέατα και γαλακτοκομικά, είναι πιο υγιείς και πιο ανθεκτικοί σε ασθένειες.

Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ο κλαδός της Κλινικής Διατροφής που αν και ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρωϊμο και δειλό στάδιο , δεν παύει να αποτελεί μια ακτίνα φωτός για το μέλλον της ιατρικής κοινότητας και της εκπαίδευσης των ιατρών.

 

Εως πολίτες , κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι , ωφείλουμε να ψαχνουμε το τι ειναι το καλύτερο για εμάς ,και την υγεία μας, και να το απαιτούμε απο την ιατρική κοινότητα . Το σωστά ενημερομένο πλήθος είναι αυτό που πάντα θα φέρει την πρόοδο, το αντιθετο (η έλλειψη γνώσης) οδηγεί στην παρακμή.

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση, αν θελετε μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχόλιο σε σχέση με αυτο το θεμα.

 

Κωνσταντίνα Ψιμούλη

Ασκούμενη και Καθοδηγήτρια Παραδοσιακής Ινδικής Γιόγκα

Με πολυετή βιωματική, και καθημερινή ,εμπειρία στην Καθαρή, Αλκαλική, Ωμοφαγική κ  Χορτοφαγική Διατροφή

Σπουδάστρια Κλινικής Διατροφης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Previous
Previous

Διατροφή και Ανθρωπος

Next
Next

Σταφυλοθεραπεία - Οφέλη και Προετοιμασία